פורום תביעות ביטוח

 מהי פוליסת תאונות אישיות?
 מה היקף הכיסוי של פוליסות תאונות אישיות?
 עד מתי ניתן להגיש תביעת פוליסה תאונות אישיות כנגד חברת הביטוח?
 במידה ואני אשם בתאונה האם אני עדין זכאי לפיצוי מחברת הביטוח המבטחת אותי בפוליסת תאונות אישיות?
 אני מתלבט בבחירה בין פוליסות ביטוח בריאות שונות, מה עלי לבדוק לפני הבחירה?
 מהו גובה הפיצוי החודשי שתשלם לי חברת הביטוח במקרה של אובדן כושר עבודה?
 איך להתמודד מול חברת הביטוח כאשר זו טוענת לחריגים בפוליסה?
 חברת ביטוח החיים מתנערת מהפוליסה בטענה שהמבוטח הפר את חובת הגילוי באשר למצבו הרפואי האמיתי טרם כריתת חוזה הביטוח, מה לעשות?
 מהו תוקף ההתיישנות בתביעות ביטוח?
 באלו מקרים לא חלה ההתיישנות בתביעות ביטוח?

מספר עמודים: 2
 1  2    הבא   

מהי פוליסת תאונות אישיות?
המדובר בפוליסה אישית – פרטית שנרכשה על ידי המבוטח, המכסה מקרים של נכות כתוצאה מתאונה והמקנה פיצוי כספי יחסי לגובה הנכות.
Up

מה היקף הכיסוי של פוליסות תאונות אישיות?

על דרך הכלל היקף הכיסוי הניתן על פי פוליסת ביטוח תאונות אישיות הינו נרחב וכולל מגוון תאונות מסוגים שונים. יחד עם זאת, רצוי לברר מראש, אילו מקרים מכוסים על ידי הפוליסה ואלו לא שכן נהוג לדוגמא בפוליסות רבות להחריג תאונות דרכים מהפוליסה.


Up

עד מתי ניתן להגיש תביעת פוליסה תאונות אישיות כנגד חברת הביטוח?

תקופת ההתיישנות בתביעות על פי פוליסת ביטוח תאונות אישיות מוגבלת ל-3 שנים בלבד (ולא ל-7 שנים כפי תקופת ההתיישנות בתביעות נזיקיות).

 

Up

במידה ואני אשם בתאונה האם אני עדין זכאי לפיצוי מחברת הביטוח המבטחת אותי בפוליסת תאונות אישיות?

ביטוח פוליסת תאונות אישיות אינו תלוי בגורם האשם כך שגם מבוטח האשם התאונה יהיה זכאי לפיצויים על פי הפוליסה.


Up

אני מתלבט בבחירה בין פוליסות ביטוח בריאות שונות, מה עלי לבדוק לפני הבחירה?
בטרם רוכשים ביטוח בריאות יש לשקלל את הנקודות הבאות:
  1. יש לערוך סקר שוק בין חברות הביטוח ולבדוק מה הן מציעות ומהי העלות.
  2. לאחר שבחרנו ביטוח, יש לקרוא היטב את הצעות הביטוח והפוליסה לרבות האותיות הקטנות, בטרם ההצטרפות לכל ביטוח.
  3. יש לבדוק איזה כיסוי ניתן במסגרת הפוליסה ומהן ההחרגות בפוליסה, כלומר מתי המבוטח אינו זכאי לפיצוי ו/או לכיסוי.
  4. ניתן לרכוש פוליסות ביטוח בריאות אשר מעניקות פיצוי במידה וניתן לקבל את השירות במסגרת השב"ן מבלי להפעיל את הביטוח.
  5. בכל מקרה לא כדאי להצטרף לפוליסה באמצעות שיחת טלפון מבלי לקבל לידך את ההצעה והפוליסה מבעוד מועד. 
  6. כדאי לשקול לערוך ביטוח מול סוכן ביטוח, שכן אז יש גורם מקשר בינך ובין חברות הביטוח.

Up

מהו גובה הפיצוי החודשי שתשלם לי חברת הביטוח במקרה של אובדן כושר עבודה?
גובה הפיצוי החודשי אשר חברת הביטוח תשלם במקרה של אובדן כושר עבודה הינו כפי המוגדר בפוליסה. יש לשים לב להחרגה הקבועה של 75% מהשכר של המבוטח כך שלא ניתן יהיה לקבל מעבר לכך גם אם שולמה בגין כך פרמיה מתאימה במהלך השנים. יחד עם זאת במקרים רבים נתקלנו במצב בו מבוטח בוטח בסכום חודשי ספציפי אשר על-פיו גם נקבעה הפרמיה ששילם אולם במשך השנים עלה שכרו של המבוטח אך סכום הביטוח לא התעדכן במקביל. כאשר קרה מקרה הביטוח גילה המבוטח להפתעתו כי הוא בוטח בפיצוי חודשי נמוך מידי אשר אינו תואם את משכורותיו ואת צרכיו. לאור זאת, נמצליץ כי סכום הביטוח בפוליסת אובדן כושר העבודה ייקבע כ- 75% מהשכר ולא כסכום ספציפי.
 

Up

איך להתמודד מול חברת הביטוח כאשר זו טוענת לחריגים בפוליסה?

חוק חוזה הביטוח קובע כי על המבטח לציין את החריגים בפוליסה בסמוך לנושא בו הם עוסקים, או להדגישם בהבלטה מיוחדת. חריג אשר לגביו לא התקיימה הוראה זו אין חברת הביטוח רשאית להסתמך עליו. המטרה של הוראה זו הינה למנוע מצב שחברת הביטוח תסתיר בפוליסה הוראות אשר משחררות אותה מחבותה וזאת תוך ניצול המלל הרב הקיים בפוליסה. הבלטת החריגים אמורה לגרום לכך כי המבוטח יהיה ער להם. יחד עם זאת, כאשר המבוטח היה ער לחריג ולעובדה שאי עמידה בו תגרום לשלילת תגמולי הביטוח, סביר להניח שהוא לא יהיה רשאי להסתמך על-כך שהחריג לא הובלט בפוליסה כראוי.

כמו כן על חברת הביטוח להמציא לידי המבוטח את פוליסת הביטוח המלאה תוך זמן סביר מיום כריתתה. חברת ביטוח אשר לא תעשה כן, לא תוכל להסתמך על החריגים הנקובים בפוליסה ואשר לא הובאו לידיעת המבוטח.

בתי משפט פסקו לא פעם כי חברת הביטוח חייבת לוודא שהמבוטח ער לתנאי ולחריגי הפוליסה. יצוין כי חובה זו אינה חלה בהכרח על כל חריג וחריג ובית המשפט יבחן כל מקרה לגופו. כמו כן, במקרים מסויימים עשוי בית משפט לקבוע כי בהדגשת החריג בפוליסה קיימה חברת הביטוח את חובת הווידוא. בשל חובה זו נוהגות חברות הביטוח לדרוש ממבוטחיה להמציא אישור בדבר אמצעי המיגון הקיימים המותקנים ברכבם.

קיימות הוראות של המפקח על הביטוח (המחייבות את חברות הביטוח) אשר מטרתן הינה לוודא כי חברות הביטוח מקיימות את חובת הווידוא בנסיבות מסויימות. כך למשל, כאשר מבוטח מחדש את הפוליסה בחברת הביטוח שלו, ככל שחברת הביטוח מעוניינת לבצע שינוי מהותי בתנאי הפוליסה עליה להודיע על כך למבוטח במכתב נפרד, 30 יום טרם חידוש הפוליסה, תוך הבלטת השינוי בצורה בולטת.

במקרים רבים תנאי הפוליסה מנוסחים בצורה לקויה ובלתי ברורה. רשלנות חברת הביטוח בניסוח תנאי הפוליסה עלולה לפעול כנגדה וקיימות מספר הלכות במושא פרשנות החרגות הפוליסה:

- במקרה של מחלוקת בפרשנות מאחר וחברת הביטוח היא זו שניסחה את הפוליסה יש לפרש את ההחרגה העמומה לטובת המבוטח.

קיימים כלים משפטיים נוספים רבים אשר באמצעותן ניתן להתמודד מול חברות הביטוח. על-כן, כאשר חברת הביטוח דוחה את הכיסוי הביטוחי אין להרים ידים. יש לפנות לעורך דין המתמחה בדיני ביטוח על מנת לקבל ייעוץ מקצועי.


Up

חברת ביטוח החיים מתנערת מהפוליסה בטענה שהמבוטח הפר את חובת הגילוי באשר למצבו הרפואי האמיתי טרם כריתת חוזה הביטוח, מה לעשות?

החרגה נפוצה הנטענת על-ידי המבטחים במקרים רבים בתביעות ביטוח חיים ואובדן כושר עבודה הינו כי המבוטח הפר את חובת הגילוי באשר למצבו הרפואי האמיתי טרם כריתת חוזה הביטוח. בהתאם לחוק חוזה הביטוח כאשר חברת הביטוח שואלת את המבוטח שאלה אשר הינה מהותית לחוזה הביטוח עליו להשיב תשובה כנה ומלאה. בביטוח חיים ואובדן כושר עבודה נהוג שחברת הביטוח מבקשת מהמועמד לביטוח לענות  על שאלון באשר לעברו הרפואי. באם המבוטח אינו משיב לשאלה כזו או אחרת תשובה כנה ומלאה הוא מסתכן בכך שביום קרות מקרה הביטוח תביעתו תידחה. יחד עם זאת, חוק חוזה הביטוח מעניק למבוטח הגנה גם במקרה בו הוא לא מסר תשובה כנה ומלאה ובלבד שלא נהג בכוונת מרמה.

יצוין כי בעניינים שאינם מהותיים אי מתן תשובה נכונה עשויה אף היא שלא לשלול את הזכאות לתגמולי הביטוח.

כמו כן באם המבטח ידע או שהיה עליו לדעת את העובדות הנכונות עליהם נשאל המבוטח (אולי דרך סוכן הביטוח) אך בכל זאת הסכים לבטחו אינו רשאי לדחות את תביעת המבוטח מאחר וזה השיב תשובה שאינה כנה.

עוד נסיבות בהם לא יאפשר בית המשפט לחברת הביטוח להתנער מהכיסוי הביטוחי:

      ניסוח מעורפל של השאלות עשוי לשלול מהמבטח את הזכות לדחות את תביעת המבוטח.

      אין קשר סיבתי בין אי מתן התשובה הכנה לבין קרות מקרה הביטוח.

     חלפו שלוש שנים מיום כריתת חוזה הביטוח ועד קרות המקרה הביטוחי (אלא אם כן, המבוטח פעל
      בכוונת מרמה).

יצוין כי גם אם המבוטח לא השיב תשובה מלאה וכנה (והמקרה אינו עומד במקרים שצוינו לעיל) אין זה אומר באופן גורף שהמבטח יהיה פטור מתשלום תגמולי הביטוח מאחר ובמקרה זה המבטח יהיה חייב בתשלום תגמולי ביטוח מופחתים ביחס בין הפרמיות ששילם למבוטח לבין הפרמיות שהיה המבטח גובה לו היה יודע את התשובה הכנה.

כמובן שיש לבחון כל מקרה לגופו ובטרם קבלת כל החלטה בדבר הגשת תביעת ביטוח חיים או אבדן כושר עבודה יש להתייעץ עם עו"ד הבקיא בנושא.


Up

מהו תוקף ההתיישנות בתביעות ביטוח?
סעיף 31 לחוק חוזה הביטוח קובע שהתיישנות של תביעה לתגמולי ביטוח תעמוד על תקופה של שלוש שנים לאחר שקרה מקרה הביטוח.
Up

באלו מקרים לא חלה ההתיישנות בתביעות ביטוח?

קימיים מקרים בהם למרות שחלפו למעלה מ- 3 שנים מיום קרות מקרה הביטוח, יהיה המבוטח רשאי להביא את תביעתו בפני בית המשפט וטענת ההתיישנות לא תתקבל. 

לעיתים מקרה הביטוח מורכב ממספר יסודות עובדתיים ועד שכולם אינם מתקיימים אין למבוטח עילת תביעה. על-כן, במקרים אלו יש להתחיל למנות את תקופת ההתיישנות רק לאחר התקיימותם. למשל, בפוליסת ביטוח רכב נקבע לעיתים שמקרה הביטוח הנו רכב שנגנב ולא נמצא תוך 30 ימים. לאור זאת, תקופת ההתיישנות תחל להמנות רק 30 ימים לאחר שהרכב נגנב.

כמו כן מבוטח או מוטב אשר לא ידעו על קיומה של פוליסה עשויה תביעתם שלא להתיישן על אף שהוגשה לאחר 3 שנים מיום קרות מקרה הביטוח. למשל, בתביעות ביטוח חיים או בתביעת ביטוח משכנתא, מבוטח או מוטב שלא ידעו כי הנם זכאים לתגמולי ביטוח חיים שכן הם לא היו מודעים כלל לקיומה של פוליסת הביטוח עשויים לזכות בתביעתם ולגבור על טענת התיישנות ובלבד שיוכיחו כי אי ידיעתם על קיום הפוליסה לא נגרמה עקב רשלנותם.  

קימיים מקרים בהם חברת הביטוח הודתה בכתב באשר לזכויותיו של המבוטח ובמקרה זה תחל תקופת ההתיישנות להמנות מיום ההודאה ולא מיום קרות מקרה הביטוח. כך למשל, אם חברת הביטוח שילמה למבוטח חלק מתגמולי הביטוח אזי יתכן וניתן יהיה לראות בכך משום הודאה ותקופת ההתישנות תחל להמנות מיום התשלום.

בנוסף ניתן להסכים עם חברת הביטוח טרם התביעה מתיישנת על הארכת תקופת ההתיישנות.

 


Up


כל האמור באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי ו/או תחליף ליעוץ משפטי מכל סוג שהוא.
כל האמור באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי ו/או תחליף ליעוץ משפטי מכל סוג שהוא.
לייבסיטי - בניית אתרים